Acupunctuur Stiens

Acupunctuur Stiens
Smelbrege 16a
9051BH Stiens

0651818713
Acupunctuurstiens@kpnmail.nl

15 december 2020

De praktijk is een medische praktijk. 

De behandelingen bij  M. A. Rappoldt, arts medische acupunctuur gaan op afspraak voort

.

Zie voor het hele beroepsprotocol bij www.NAAV.nl

Praktijk

Enthousiasme

Met enthousiasme begon ik eind jaren tachtig mijn opleiding tot acupuncturist aan de EUTCM te Utrecht. Naast mijn werk als arts in het verpleeghuis was dit een leuke uitbreiding van mijn kennis over mensen en gezondheid. (EUTCM is european university voor traditional Chines medicin).

Een praktijk in in acupunctuur  heb ik gehad in Groningen Stad voor mijn verhuizing naar Friesland.

Onlangs (2009) ben ik Chinese geneeswijze en acupunctuur weer gaan oppakken. Nu bij de NAAV.(Nederlandse vereniging voor artsen en acupunctuur). Die vereniging geeft al tientallen jaren les en bijscholingen aan artsen over de Chinese geneeskunde en acupunctuur. 

Dokterscarriere

In 1981 ben ik  afgestudeerd als arts in Rotterdam. Mijn naam is Marian Rappoldt. Tijdens mijn studie heb ik een vrouwelijke arts in het ziekenhuis werkzaam meegemaakt. De meeste vrouwelijke artsen gingen op een consultatieburo werken of als tweede arts in een huisartsen praktijk. Er waren nog maar heel weinig vrouwelijke specialisten.

Na mijn studie ben ik gaan werken in een verpleeghuis voor demente bejaarden. (de Lucia Stichting in Breda).

Na tien jaar ben ik in de substitutiezorg in het bejaardenhuis gaan werken. Daar merkte ik, dat ik zonder de verpleging en zonder de fysiotherapie toch veel kon doen met mijn medische adviezen voor de bejaarden in een bejaardenhuis. (Zundert en Rijsbergen).

Daarna heb ik als huisarts In een psychiatrische inrichting gewerkt  voor de lichamelijke zorg voor de opgenomen patienten. (t Hoog Huys Etten Leur, in de onderdelen Breda en Oosterhout).

Na mijn verhuizing naar het noorden werkte ik bij de GGD, kort in Leeuwarden, langere tijd in Groningen. (schoolarts, milieu, forensische arts).

De laatste tien jaar werkte ik als arts bij twee verschillende arbodiensten.

Het leukste van al die verschillende werkplekken is altijd het contact met de mensen over hun gezondheid. Wat is er te doen, opdat een persoon zo optimaal kan leven.  Een oplossing vinden, waardoor de klachten veranderen en de persoon weer verder kan met het leven zonder die last van de klachten of als verdwijnen van de klachten niet mogelijk is, dan met zo min mogelijk last van die klachten, dat is het doel waarna ik streef.

De nieuwsgierigheid naar oplossingsmogelijkheden heeft mij op het pad van de aanvullende geneeswijzen gebracht, zoals de Chinese geneeswijze.

In Nederland is een register van alle artsen die bevoegd zijn voor hun vak. Dit heet het BIGregister. Mijn nummer daar is 29023410301. (www.BIGregister.nl). Ik ben ook lid van de NAAV. ( nummer 20129051)

Scholing en bijscholing volg ik regelmatig.  Dat is leuk. Dat is ook nodig. 

Daarnaast

Verdere ontwikkeling

Wat mij fit houdt is de tuin, waar ik orden in wat er groeit. Soms schep ik bepaalde voorwaarden waardoor iets speciaal op die plek kan groeien. Meestal beperk ik me tot het ruimte laten aan dat wat wil groeien. De eigenheid van de tuin.

Wandelen is een manier om fit te blijven. De familie ook. En het lezen en zoeken naar nieuwe informatie over manieren waarop de mens leeft en zichzelf wil zijn. Boeken lezen, zowel verhalen als informatieve theorien.

Altijd wilde ik meer weten over andere culturen en hoe men daar tegen ziekte aankeek. Epileptici zijn volgens sommige volken de boodschappers van de goden. Dat geeft toch een heel ander gevoel dan de manier waarop in Nederland tegen die ziekte wordt aangekeken.

Begin jaren negentig sloot ik mijn opleiding tot acupuncturist bij de EUTCM in Utrecht met goed gevolg af. Veel kennis over energie en over chinese geneeswijze rijker. Maar hoe past zulke kennis in mijn leven in Nederland.

Reiki, chakra-tekenen, mantra-zingen hielpen om te begrijpen welke plek acupunctuur kan hebben in mijn leven. 

Naast mijn werk bij de GGD in Groningen heb ik eind jaren negentig een kleine praktijk in de acupunctuur gehad.

Met de overstap naar de arbodienst, omdat ik weer naar Friesland verhuisde, is die praktijk gestopt. Door mijn NAAV-opleiding voor Chinese geneeskunde startte ik een nieuwe periode met de Chinese geneeskunde. 

Deze opleiding geeft ook een overzicht van de ontwikkelingen aan de westerse kant door de acupunctuur. Collega acupunctuur artsen vroegen zich af waarom die naalden werken.Ze legde hun westerse en oosterse kennis naast elkaar. Zo is veel informatie over segmentaalacupunctuur, ooracupunctuur en electroacupunctuur uitgezocht en bekend geworden. Dit koppelt onze westerse inzichten over neuronen en zenuwen met de acupunctuur.

 De overeenkomsten tussen de westerse zienswijze en de chinese denkwijze wordt daarbij duidelijk. Veel effecten van de acupunctuur en de acupressuur blijken volgens de westerse kennis van de zenuwbanen te verklaren te zijn. 

Het stuk kennis van de Chinese geneeskunde over de energie blijft van toegevoegde waarde bij mijn westerse medische kennis. Onbegrepen klachten kunnen nu opeens wel worden verklaard en worden behandeld. Dat maakt een mens toch enthousiast. Mij in ieder geval wel.

NAAV is de Nederlandse artsen acupunctuur vereniging.

NVA is de Nederlandse Vereniging voor Acupunctuur